10 head vahuveini normaalsest hinnaklassist

10 head vahuveini normaalsest hinnaklassist

Täna on QOQO ühe asutaja Joel Kirsimaa sünnipäev. Selleks puhuks pakume välja kümme väga maitsvat ja nauditavat vahuveini normaalsest hinnaklassist. VIVA!

Zonin Prosecco Special Cuvée DOCl

Zonin Prosecco Special Cuvée DOCl

Zonin Prosecco Special Cuvée DOCl

Piirkond: valitud Veneto ja Friuli aladelt (Itaalia)

Alkoholiprotsent: 11%

Viinamarjasort: Prosecco

Kerge, aromaatne, poolkuiv, peene ja tiheda mulliga. Aroom on kerge, värske, puuviljane, tunda on valgeid lilli ja rohelist õuna. Maitse on kerge, värske, hea struktuuriga, lõpus tunda mandlisust. Serveerida jahutatult, bordeaux-tüüpi veiniklaasist või vahuveiniklaasist. Sobib ideaalselt aperitiiviks või tähistamiseks. Sobib väherasvase kala, valge linnuliha, risotto, pitsade, mereandide ja pastadega.


Anna de Codorniu

Anna de Codorniu

Anna de Codorniu

Piirkond: DO Cava (Hispaania)

Alkoholiprotsent: 11,5–12 %

Viinamarjasort: 70% Chardonnay, 15% Parellada, 15% Macabeo/Xarel-lo

Hispaania nr 1 cava-bränd, mida müüakse tootja kodumaal kõige­ enam. Kirgas õlekõrrekollane. Peened mullid püsivad. Intensiivsed aroomid, kus kerkivad esile­ banaani-, sidruni- ja ananassinoodid, mis on omased Chardonnay marjale. Suulael kerge ja värske, ideaalne tasakaal happesuse ja jääksuhkru vahel, mis teeb selle kuiva vahuveini armas­tajate lemmikuks. Soovitatav serveerimistemperatuur 5–8 °C juures.


Fresita – vahuvein maasikatega

Fresita – vahuvein maasikatega

Fresita – vahuvein maasikatega

Piirkond: Central Valley, Tšiili

Alkoholiprotsent: 8%

Viinamarjasort: Muscat, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Alicante Bouchet

Fresita on kuiva viinamarja­vahuveini baasil valmistatud­ vahuvein, millele lisatakse­ 3–5% naturaalseid maasikaid. Vahuveinis on näha maasika viljaliha tükid. Värvuselt roosakas-punane. Aroomis on tunda värskete maasikate hõrk aroom ja pehmed tsitrusviljade noodid. Kerged mullid, värske ja mõnus magusus. Ideaalne aperitiiv, samas hea valik magusroogade kõrvale,­ näiteks maasikad vahukoorega. Enne serveerimist hoida pudelit vähemalt 1 tund horisontaalasendis 4–6 °C juures. Serveerida 6–8 °C juures.


Cinzano Asti

Cinzano Asti

Cinzano Asti

Piirkond: Cuneo, Asti ja Alessandria

Alkoholiprotsent: 7%

Viinamarjasort: White Muscat

Piirkonnale omaselt aromaatne­ vahuvein. Kerge ja elav, väikesed­ õrnad mullid ja püsiv kerge vaht. Kahvaturohelise alatooniga säravalt kuldne. Väga ekspressiivne,­ ent õrn aroom, milles võib ära tunda hiina ploomi, kannikest, roosi, eriti aromaatset jasmiini, küpset melonit ja magusat meeviinamarja. Meeldiv puuvilja- ja lillearoom sekundeerib kaneeli,­ salvei ja muskaatõie nüansiga.

Rohked mullid annavad kerguse­ ja tasakaalustavad magusust. Võib hoomata kerget roosa greibi maitset, mis annab veinile täiusliku tasakaalu ja värskuse. Cinzano Asti sobib puuvilja- ja magustoidulauale, aga ka panna cotta, puuviljavahtude ning tortide ja kookide kõrvale.


Cinzano Gran Dolce

Cinzano Gran Dolce

Cinzano Gran Dolce

Piirkond: Itaalia

Alkoholiprotsent: 9,5%

Viinamarjasort: White Muscat, Garganega ja Trebbiano

Magus ja iseloomuliku maitsega vahuvein, mille parimad omadused tulevad täiuslikult esile jahutatult serveerides. Väga väikesed ja õrnad mullid, mis tekitavad püsiva vahu. Õlekõrre-kollane, kergelt roheka ja valge alatooniga. Õrna ja puuviljase aroomiga. Tüüpiline kerge muskaatviinamarjade aroom, mis on meeldivalt magusa värskusega. Väga kreemjas ja magus maitse, millest võib leida vihjeid piparmündile, ananassile ja suhkrustatud puuviljadele.

Õrn ja kerge vahuvein, pehme ja meeldiva järelmaitsega. Sobib hästi magustoidu kõrvale, näiteks võib seda serveerida troopilise puuvilja­salati, jäätise või kerge šokolaadivahuga. See magus vahuvein teeb aga imesid magushapude toitudega, nagu näiteks hiinapärane sea­liha või isegi hapukapsas.


Cinzano Prosecco

Cinzano Prosecco

Cinzano Prosecco

Piirkond: Colli Trevigiani

Alkoholisisaldus: 11%

Viinamarjasort: Prosecco

Kuiv, aromaatne vahuvein, mida tasub nautida kohe pärast pudeli avamist, et piirkonnale omane puuviljaaroom täiuslikult mõjule­ pääseks. Väga väikesed mullid, mis loovad keskmiselt püsiva ja vähese kreemja vahu. Värvuselt väga selge ja säravalt kuldne, kerge roheka alatooniga. Aroom on selge, peen ja puhas, mitte liiga ekspressiivne.

Cinzano Prosec­cost võid leida õunte, pirnide ja mangode ning kerge halja rohumaa aroomi. Maitsete seast saab eristada sidrunit, mett ja küpseid viinamarju, kuid Cinzano Proseccost võid leida ka vihjeid õrnadele valgetele lilledele, nagu leedripuuõied ja pojengid. Väga konkreetne värske vein, kerge maitsebuketiga, millele annavad püsivalt meeldiva­ järelmaitse muskaatpähkel ja aniis. Naudi Cinzano Proseccot kergete mereandide või mõne magustoidu, nagu maasikate ja kreemi või besee kõrvale.


Nederburg Cuvée Brut

Nederburg Cuvée Brut

Nederburg Cuvée Brut

Piirkond: Western Cape  (Lõuna-Aafrika)

Alkoholiprotsent: 11,65%

Viinamarjasort: 45% Cape Riesling, 36% Chenin Blanc,12% Chardonnay, 7% Colombar

Nederburg on enim auhinnatud­ Lõuna-Aafrika veinikoda. Neder­burg Premiére Cuveé Brut on värvuselt briljantselt klaar, kestva mulliga. Aroom on õrn, värske­ ja puuviljane. Maitselt kuiv, karge ja värske, järelmaitse pikk. Nederburg Premiére Cuveé Brut on ideaalne pidulike sündmuste tähistamiseks ja tervitusjoogiks. Suurepärane kaaslane ka värskete austrite ja puuviljade, benedik­tiini munade ja omleti kõrvale. Soovitatav serveerimistemperatuur 6–8 °C.


Tarapacá Champenoise

Tarapacá Champenoise

Tarapacá Champenoise

Piirkond: Casablanca Valley (Tšiili)

Alkoholisisaldus: 13,5%

Viinamarjasort: 100% Chardonnay

Suurepäraselt kuiv vahuvein. Värvuselt särav kollane, valge vahukrooniga. Tarapacá Champenoise aroomis on tunda rohe­list õuna, kollast greipfruuti ja õrnu mandlinoote. Maitse on kreemjas, pehme ja elav. Järelmaitse pikk, värske ning meeldiv. Sobib suurepäraselt krevetisupi, magusa safranisaia kõrvale, ent eelkõige ideaalseks tervitusjoogiks. Serveerimistemperatuur 6–8 °C.


Gancia Millesimato

Gancia Millesimato

Gancia Millesimato

Piirkond: Asti DOCG (Itaalia)

Alkoholisisaldus: 9%

Viinamarjasort: Moscato Bianco

Värvuselt õlgkollane, kuldse varjundiga, selge ja läbipaistev. Lilleline aroom, tunda vanilli ja intensiivseid, samas tasakaalus puuviljanoote. Maitse on mõõdukalt magus, aromaatne ja puuviljane. Pikk ja kestev järelmaitse. Mull on väga peen, samas rikkalik ja püsiv. Suurepärane kaaslane juustude, mereandide ja salaami kõrvale. Sobib hästi ka magustoitude juurde ja aperitiiviks ning pidulike sündmuste tähistamiseks. Millesimato tähendab seda, et tegemist on aastakäigu joogiga ehk kõik marjad on korjatud ühel aastal.


Rigas Sparkling Wine

Rigas Sparkling Wine

Rigas Sparkling Wine

Tänu aroomi ja maitse harmooniale ning pikaajalistele traditsioonidele, on Rigas Sparkling Wine oma sünnimaal Lätis kõige eelistatum vahuvein ja samuti on see vahuvein tänaseks võitnud juba 43 erinevat rahvusvahelist auhinda. 

Rigas Sparkling Wine on valmistatud hoolikalt valitud Euroopas kasvatatud viinamarjadest spetsiaalset loomuliku fermenteerimise meetodit kasutades, mis arendati vahuveinide tootmiseks esimest korda maailmas välja just Riias.

Sellel elegantsel vahuveinil on kerged ja värsked maitseomadused ning aroom, ja Rigas Sparkling Wine sobib suurepäraselt eriliste sündmuste ja pidulike hetkede tähistamiseks või tervitusjoogiks. Selle piduliku vahuveini maitsevalikus on Rigas Brut, Medium Dry, Sweet ja Rose.

Fotod: tootjafirmad