kalja valmistamine kali retseptid

Kali

Tänapäeval võib kalja osta igast toidupoest, kuid ammustel aegadel valmistati kalja ise ning seda võib pidada õlle eelkäijaks. Kalja lähteained võivad olla väga erinevad: jahu, leib, linnasejahu, linnaseleib, leivakuivikud, õunad, marjad. Nimetatud ainetest valmistatakse veeleotis.

Kalja valmistamiseks on palju erinevaid võimalusi, ent meie keskendume neist ühele, kõige lihtsamale, traditsioonilisele kaljale õlleleivast.

 

VAJA LÄHEB
1 kg “Õllemeistri” leiba (hind poes 2.49€)
500 g mett või suhkrut
5-10 g pärmi

 

VALMISTAMINE
Valmistamine ei ole sugugi keeruline kui jälgida paari väga olulist detaili nagu näiteks suhkrusisaldus ja temperatuur. Leib murendada ja valada peale 10 liitrit keeva vett. Lasta kaanega suletult mõned tunnid seista, siis eemaldada leivatükid. Nüüd lisada suhkur.

Edasi lisada pärm, sealjuures ei tohi vedeliku temperatuur olla mingil juhul kõrgem kui 40 kraadi. Vastasel juhul pärmibakter sureb ja võid oma võlujoogi kohe kraanikausist alla valada, sest vaevalt et siit enam head kalja tuleb. Optimaalne on 35-37 kraadi.

Hoida 5-10 tundi soojas ja seejärel villi kali pudelitesse. Villitud jooki tuleb juba külmas säilitada. Kui korraga 10 liitrit tundub liialt suur kogus, siis võib teha kalja poolest leivast ja mõne aja pärast teisest poolest leivast.

NB! Nagu iga retseptiga nii ka siin ei tea kunagi, kas mainitud 500g suhkrut on antud hetkel liiga palju või hoopiski vähe. Õiges koguses suhkru/mee lisamine on aga kalja puhul väga oluline. Seetõttu soovitaks endale hankida selline veini-, õlle-, ja kaljameistrite põhitööriist nagu densimeeter.

Densimeetri kohta loe SIIT

 

Ennem kui toimetama hakkad vaata läbi  allolev video:

 

Sidrunikali (retsept aastast 1903)

VAJA LÄHEB
3 sidrunit
1kg suhkrut
200 gr pestud rosinaid
9 liitrit keeva vett
50 gr pärmi
50 gr jahu
1 liiter külma vett
veidi riisi

 

VALMISTAMINE

Sidrun lõigata koos koorega õhukesteks viiludeks (seemned eemaldada), panna emaileeritud nõusse.

Lisada suhkur, rosinad, keev vesi. Kui vesi on jahtunud, lisada vähese veega vedelaks massiks segatud pärm ja jahu.

Teisel päeval kallata juurde külma vett ja lasta taas käärida, kuni rosinad ja sidruniviilud on peale kerkinud. Eemaldada need vahukulbiga koos vahuga. Vedelik kurnata läbi tiheda riide ja valada pudelitesse.

Igasse pudelisse panna mõni tera riisi ja 5-6 rosinat, pudelid sulgeda.

Hoida nädal aega külmas keldris ja siis hakata tarvitama.

Külmas keldris võib säilitada pikemat aega.

Fotod: sxc.hu