Kuidas valmistada head koduveini (retsept)

Koduvein

Kas tõesti peab kulutama mitukümmend eurot heale veinivarustusele? Ei! Saab suurepäraselt ka odavamalt hakkama. Rakendada saab vahendeid, mida leidub majapidamises. Veini saab valmistada peaaegu igast puuviljast. Suisa kõigest, mis on mahlane ja magus. Sagedamini kasutatakse viinamarju, pirne, virsikuid, ploome, mustsõstraid, maasikaid, kirsse ja isegi mett.

Alljärgnevalt on toodud koduveini retsept, mida on võimalik majapidamises leiduvate vahenditega katsetada.

 

VAJA LÄHEB:
(klaasist) kanistrit
0,5 l mett (mida rohkem, seda kangem vein) või puuvilju omal valikul
1 pakk juuretist (sama, mida kasutatakse leiva tegemisel)
kummist voolikut, mis laseks gaasil kanistrist väljuda nii, et õhku sisse ei voolaks
vanu veinipudeleid
korke

VALMISTAMINE:
Võta kanister, puhasta see hoolikalt seebiga, loputa soodavee ja puhta veega.

Pane mesi kanistrisse, täida see sooja veega ja loksuta.

Lisa juuretis, jäta ilma korgita kanister kraanikaussi terveks ööks. Kanistrisuu juures võib veidi vahutada ning muutuda kleepuvaks.
Kui vahutamine vaibub, aseta kanistrisuule voolik, mis laseb gaasi kanistrist välja ilma, et õhk voolaks sisse. Õhu sisselaskmine muudab segu äädikaks. Aseta voolik kanistrisse nii, et teine ots jääks veekaussi.

Nüüd on aeg lasta veinil seista ca 2 nädalat. Villida saab siis, kui mulle ei tõuse enam pinnale.

Villi vein pudelitesse. Kasuta korke, mis ei oleks liiga tihked, kuna pudelist peab eralduma veidi gaasi.

NB! Kui soovid mett asendada puuviljadega, pead neist eraldama mahla ning lisama veidi suhkrut. Fermentatsioon (käärimine) saab toimuda sel juhul ka ilma juuretiseta.

Tekst: Maria Raja Allikas: webcache.googleusercontent.com Pildid: erakogu