Roosikrantsi Sushi Cat - käidud proovitud

Roosikrantsi Sushi Cat – käidud proovitud

Roosikrantsi ja Pärnu maantee nurgal on imearmas pisikene sushikohake nimega Sushi Cat, mille omanik ja idee autor on Evelyn Mikomägi. Seitse aastat üliõpilasena Stockholmis elades sai Evelyn sealsete soodsate hindadega sushibaarikeste külastamisest nii suure sõltuvuse, et Eestisse naastes soovis ta sushi kui tervisliku kiirtoidu söömist ka siin tutvustada. Aastaid ideid kogunud, valmiski tema eestvedamisel pea kaks aastat tagasi Jaapani popkultuurist inspireeritud kontseptibaar, mis väikese aja jooksul võitis rahva südame. 

Sushi Cat on ruumilt küll kompaktne, aga sellel on oma võlu. Külastajad istuvad nagu mujal maailmas kombeks külg külje kõrval ja suhtlevad vahetult ka naaberlaua inimestega. Üksinda tulnud klientidel soovitatakse süüa baarileti ääres, kus on hea võimalus vestelda sõbralike ettekandjatega ja näha oma silmaga, kuidas sushi värskelt valmib.

Teenindajad elavad sisse oma rolli, kandes kelmikad kiisukõrvu ja vallatuid miniseelikuid. Suhtumine klientidesse on Sushi Catis tavapärasest mängulisem. Seda saab kogeda ka naiivselt lolitalikust muusikast, videotest, anime-filmidest ja ka seinapealsetest Sushi Catile spetsiaalselt loodud manga-illustratsioonidest.

Roosikrantsi-Sushi-Cat

Peale värvikireva jaapani popstiilis atmosfääri ja meeldiva teeninduse on Sushi Catis taskukohane menüü, mis pakub midagi igale maitsele. Komplektide nimed on inspireeritud erinevatest kaslastest vastavalt suurusele ja sisule. Meeste seas populaarseimad on näiteks Tiger, Panther, Puma, Jaguar ja Lion. Püsiklientidele pakub vaheldust komplekt Wild Cat (178.-, kuni 12 tk), kus kokk saab kasutada oma fantaasiat, arvestades tellija erisoovidega.

Iga kuu on erinevaid temaatilisi pakkumisi, näiteks jalgpallihooajal Soccer Cat, suvel Summer Cat, septembrikuu puhul School Cat jne. Sushi kõrvale saab nautida jaapani traditsioonilist alkoholi – ploomiveini, saket ja Kirini õlut. Joogimenüüs on ka hulk muid jooke alates tervislikest smoothie’dest ja lõpetades särtsakate kokteilidega. Sushi Cat pakub maitsva kohvi ja rikkaliku teemenüü kõrvale ka kohapeal valmistatud maitsvaid magustoite – Baileyse kooki Nurr! ja maasika-toorjuustukooki Mjau!

 Sushi Cati omanik Evelyn Mikomägi ja peakokk Maria Lilje

Sushi Cati omanik Evelyn Mikomägi ja peakokk Maria Lilje

Sushi Cat aitab ka neid, kes tahaksid ise kodus sushit valmistada, kuid kellel puudub mõni komponent või on raskusi selle valmistamisega. Kaasa saab osta kõike vajalikku, alustades bambusmatist kuni valmis sushiriisini.

Sushi Cat pakub ka kulleri- ja catering’i-teenust, seega on võimalik head-paremat tellida nii koju, kontorisse kui ka erinevatele üritustele. Soovi korral võivad kokatüdrukud ka kohapeale tulla sushit tegema ja ka koolitust andma.

Kõigi sõber Sushi Cat on oma väiksusele vaatamata mitmekülgne, ambitsioonikas ja südant soojendavalt külalislahke.

HUVITAVAID FAKTE SUSHI KOHTA

• Jaapani keeles tähendab sushi (riisiäädikaga) maitsestatud riisi. Sushit saab täita või katta erine­va toorainega (mereand, köögivili vm) ning see võib olla kas kokkurullitud maki, käsitsi vormitud riisipalliga nigiri, käsitsi keeratud kookon temaki­ või ka erinevate tooraineviiludega ülepuistatud kausis olev sushiriis chirashi.

• Traditsiooniliselt võisid sushit valmistada ainult mehed, kuna naiste käe temperatuur olevat liiga kõrge. Samuti peeti kõiki kalaga seonduvaid protsesse, püüdmisest serveerimiseni, meeste tööks. Tänapäeval sellist arhailist piirangut ei ole ja sushi-ya‘s (ya – äri jpn. k) töötavad ka naised.

• Sushi oli algselt tänaval müüdav kiirtoit, kuid nüüd on eri hinnatasemega kohti seinast seina.

• Paljud meil levinud sushid (uramaki’d jt) ei ole pärit Jaapanist, vaid on oma tee meie lauale leidnud Ameerika Ühendriikide kaudu, kus sushi tegi läbi uuenduskuuri, muutumaks sobivamaks ka toore­ kala ja nori maitsega mitteharjunud klientidele. Tuntuim  USA päritolu maki  on California maki, mille täidiseks on avokaado, makra, kurk ja lendkalamari (Sushi Cat’is Bagheera nime all).

• Väljaspool Jaapanit pakutav wasabi on tegelikult hoopis tehis-wasabi, kuna Jaapanis levinud

wasabi-juurt, mida sushikokk kliendi silme all riivib, pole mujal saada – nn seiyō wasabi ehk lääne wasabi koosneb mädarõika- ja sinepipulbrist, rohelisest värvainest ja muudest maitseainetest.

• Toore kala söömisega kaasnevaid riske aitab maan­dada fakt, et enamik kalast külmutatakse enne kliendini jõudmist läbi, tappes nii igasugused kahjulikud mikroorganismid.

• Jaapanlased söövad sushi kõrvale pakutavat miso-suppi hoopis pärast toitu, et kiirendada seedimist.

• Hädapärast võib sushit süüa pulkade asemel ka puhaste kätega.

• Ühistaldrikult tõstetakse sushi enda omasse jämedate pulgaotstega, mitte  nende otstega, millega ise süüakse. Pulkadega ei tohiks mängida ega vehkida, sushi sisse torgata ega neid omavahel kokku hõõruda.

Sushi tegemine

Vajalik sushi valmistamiseks

VAJALIK SUSHI VALMISTAMISEKS

SUSHIRIIS on spetsiaalne lühikeseteraline riis, mille ettevalmistamine ja keetmine on suur kunst. Poest saadavast riisist võib proovida kodumaise tootja Veski Mati pudruriisi, kuid kõige mugavam on keetmisega kaasnevaid ebaõnnestumisi vältida ja osta Sushi Catist kaasa valmis sushiriis.

 TÄITE- ja KATTETOORAINE saab valida maitse järgi: maki sisse võib rullida viilutatud värsket kurki, jaapani kõrvitsat, jääsalatit, lõhet, tuunikala, grill-angerjat, makrat, kreemjuustu ja nigiri peale panna ristikiudu viilutatud kalaviil (u 4 x 8 cm), hiidkrevett, praetud türgi oad, tofutasku või jaapani omletiviil.

SOJAKASTE on igal Aasia regioonil ise maitsega ja mitte-Jaapani sojakaste ei pruugi sobida. Eestis müüdavatest kastmetest soovitatakse Kikkomani tooteid, mida võib vajaduse korral lahjendada veega.

 WASABI  on terav sushile lisatav bakterivastase toimega maitseainesegu, mida saab osta nii pasta kui ka pulbri kujul.

MARINEERITUD INGVER ehk gari aitab puhastada suus maitsemeeli kahe erineva sushi söömise vahel.

 NORI on kuivatatud, pressitud, röstitud merevetikalehed maki’de valmistamiseks ja osa nigiri’de kinnitamiseks. Müügil suuremates kauplustes või Sushi Catis.

BAMBUSMATT – vajalik maki´de rullimiseks.

MILLISEID SUSHISID JA KUIDAS VALMISTADA:

NIGIRI – sushi, mis koosneb padjaks vormitud riisipadjast (umbes 25 g), törtsust wasabist ning sellele asetatud toorainest (kalaviil, hiidkrevett vm). Jäigem ja riisipadjal mittepüsiv tooraine (näiteks türgi uba) seotakse riisi­padja külge peene nori-ribaga.

MAKI – rull, mille­ kokkukeeramiseks kasutatakse nori-lehte ja bambusmatti.­ Lehele jaotatakse laiali ühtlane kiht sushiriisi, jättes ülevalt paar sentimeetrit vabaks. Riisile asetatakse kogu rulli keskele­ minev viilutatud­ tooraine ning rull keeratakse bambusmatiga kokku. Ülemine riisita osa norilehest tehakse veega märjaks või purustatakse sinna paar riisitera, et kokku keeramisel nori kleepuks. Makide lõikamine on kunst omaette – lõikamise hõlbustamiseks peaks maki umbes minutijagu seisma, nuga peaks olema terav ja kergelt niiske.

Makidest on meil levinud kolm tüüpi:

1) uramakid ehk pahupidi makid, kus riis on peal,

2) futomakid ehk paksud makid, kus nori on peal,

3) hosomakid, ehk õhukesed ühe täidisega maki’d.