Tõusuteel  Fahle restorani

Tõusuteel Fahle restorani

Kui teie elustiil on ülesmäge rühkimine, siis restoran Fahle peaks teile sobima – teekond sihtpunkti viib tõusujoones mööda Sossi mäge.

Mõni aeg tagasi vahetasime oma kontori asukohta ja määravaks ei saanud mitte soodne üüripind, vaid kvaliteetse köögi lähedus. Olime Fahle restorani austajaskonda kuulunud juba varemgi, aga kui leidsime samas majas ka imelise vaatega kontoriruumid, oli otsus hetkega tehtud.

Fahle restoran avas oma uksed juba viis aastat tagasi. Aegade jooksul on siin oma kulinaarseid oskusi pakkunud paljud tuntud kokad, kelle parimad palad on püsiklientide nõudmisel jäänud muutmata kujul Fahle klassika kullafondi. Olen kindel, et kes on kordki proovinud Fahle borši, boeuf à la Tartar või Napoleoni kooki, seab Sossi mäe poole oma sammud varem või hiljem uuesti.

Nagu parimad asjad siin maailmas sünnivad ikka kirest ja armastusest, nii on ka Fahle restoran ühe pere kire vili, kus kogu suguvõsa armastusega kaasa lööb.

 

Restorani omanik Erkki Lill ei pea paljuks oma nädalavahetusest veeta 11 tundi lõhe seltsis, millele just see õige lepasuitsu mekk juurde tuleb anda. Tema isa Arvo Lill aga, kes on kindlasti paljudele tuttav endine korvpallur, on just see mees, kellele võlgneme tänu, et böff on selle maja meeste parim viinakõrvane.

Sai tal ju selle õige konsistentsi otsingul omal ajal Tallinna hotellis koos koondise treeningkaaslastega palju aega veedetud. Abiks oli laual alati kaks Värska pudelit, millest üks oli eraldusmärgiga X. Üleriigiline kuiv seadus kehtis kõrgendatud vormis ka sportlastele, aga mis böff see ilma pitsi tuliveeta ikka on.

 

Fahle restoran carpaccio

Carpaccio

Tuba igale maitsele

Interjöör on restoranis mõnusalt hubane ja liigsete sisustustrendidega siin silma ei riivata. Söögiruumid on jagatud kolmeks osaks: esimene on kohvikuosa, edasi soliidsem restoraniosa ja kogu kupatuse lõpus veel eriti šikk restoranituba, kuhu poleks patt kas või smokingis sisse astuda.

Lisaks mõnus veinituba ja ka suitsetajad on siin tuulte ja vihma eest räästa alla lubatud. Selleks on mõnusate diivanitega avar ruum, kus puudub igasugune suitsuhais. Restorani personalil pole midagi ka selle vastu, kui te peaksite soovima oma veini või kohvi just seal nautida.

Veinituba sobib suurepäraselt ärilõunateks, seminarideks või koosolekuteks. 20kohalises veinitoas saab privaatselt ka oma kõige salajasemad äriideed hea veini ja söögiga kinnitatud.

Heaks tavaks on saanud ka see, et seintel on alati välja pandud kunstnike näitusmüügid. Sellele traditsioonile pani aluse kadunud Evald Okas, kelle aktinäitus oli siin esimene.

Vanameister ei pidanud paljuks isegi kohapeal maalida. Tuli sedagi ette, et naisterahvastel oli juba toit otsas, kui mehed alles aktipiltidelt nina taldriku suunas pöörasid.

 

Ainult parim

Fahle restoran on kuulus oma ülimalt maitsvate päevapakkumiste poolest. Ja nüüd tähelepanu mehed, kes muidu popimates kohtades nälga kipuvad jääma – siin on praed ikka tõsiselt mehe mõõtu.

Alati üllatatakse ka hooajamenüüga. Näiteks kui on ikka seeneaeg, siis seeni te ka saate. Rõhku pannakse palju omatoodangule – õunamahl, moosid jne tulevad ikka oma aiast ja metsast. Böffikõrvase adžika teeb abivalmis vene tädi ja ma luban, et see on parim, mida olete saanud, kohe on seda õiget vürtsi ja särtsu.

Fahle kondiitritel aga oleks nagu mingi salaplaan muuta meie elu magusamaks. Värviküllane magusate koogikeste valik toob välja meie nõrgema poole – nendest loobumine on raske, sest iga pala pakub kuhjaga väärt naudingut.

Erkki Lill ja Fahle peakokk Marelle Lehter

Erkki Lill ja Fahle peakokk Marelle Lehter

Uued maitsed

Meil oli võimalus ka uut menüüd testida, aga katsu saa kirjeldada seda armastust, mis on naerusuine peakokk Marelle Lehter nendesse roogadesse pannud. Isegi meie kollektiivi lemmiku väljakuulutamine käis läbi tuliste vaidluste, sest kõik road on suurepäraselt läbi mõeldud ja tasakaalus.

Lamba sisefilee, mis on paneeritud leivas (!), on ikka klass omaette, või vasika põsk, mis meil veel uudne, aga mujal maailmas delikatess nr 1 – meenutab maitselt ja tekstuurilt keelt ja küpsetatakse omapärasel viisil vaakumis kolm tundi.

Endiselt hoiab köögil konsultandina silma peal Ave Jääger, kes on siinse pliidi taga peakoka ametis olnud varem, aga armastus Fahle köögi vastu on jäänud südameasjaks. Tema on ka see lilledaam, kes on alustanud Fahle roogade juures seda tava, et igal taldrikutäiel on värvi ja rõõmsa tuju andmiseks alati värsked lilled.

Ja nagu seda poleks juba küll, ei saa mainimata jätta teenindavat personali, kes tervitavad sind täpselt nõnda, nagu oleksidki oodanud ainult just sind.

Kui küsida, mis maa kööki Fahle restoran esindab, siis on vastus lihtne – kliendi soovist lähtuv Euroopa köök, kus on esindatud Prantsuse, Itaalia ja Vene köögi parimad palad.

Fahle restoranile võib anda vabalt kliendisõbralikuma restorani tiitli, sest vastu tullakse ka kliendi x-soovidele.

Tekst: Tairi Morozov
Foto: Ergo Menov