Mis teeb viinast viina? Vili, kartul või hoopis viinamari?

Küsimus

Maitsesin hiljuti viina, mis oli tehtud viinamarjadest. Seni arvasin, et viina tehakse ainult viljast või kartulist. Mis teeb viinast viina?

Raul, 41a, Kesk-Eesti

vastusViina ehk vodkat defineeritakse rohkem selle järgi, mis see ei ole, kui selle järgi, mis see on. Teisi alkohoolseid jooke klassifitseeritakse koostise ja vahel ka koha järgi, kus neid toodetakse. Brändi tegemiseks on vaja viinamarju, rummi jaoks suhkruroogu, Šoti viskile otra, burboonile nisu või maisi, tekiila puhul agaavi.

Šoti viski on pärit Šotimaalt, burboon Kentuckyst USAs ja tekiila Mehhikost. Viin võib olla pärit kust tahes, selle puhul võidakse kasutada erinevaide ja kääritajana mis tahes toorainet. Viina valmistatakse peedist, kartulist, suhkrust, riisist, rukkist, nisust, odrast, puuviljadest, vadakust, maisist, jahust, sojast jm. Iga koostisosa annab viinale spetsiifilise lõhna, maitse, järelmaitse ja kanguse. Cîroc (www.cirocvodka.com) toodab viinamarjaviina,
(www.vermontspirits.com) teeb viina vahtramahlast, üks Vene tootja ajab väidetavalt viina isegi kanepiseemnetest.

 

Lisa kommentaar