
Lihtsad ja head vihjed kiireks grilliks
Kuigi poes müüdavate grill-lihade valik ületab kujutlusvõime piire, ei tasu alati minna lihtsama vastupanu teed ja midagi letist kaasa haarata. Helista sõpradele, pane õlled külma ja võta toores liha sealt välja. Ise marineerida pole mingi kunst. Restorani Paat peakokk Peep Rohumägi annab mõned lihtsad, aga head vihjed kiireks grilliks.
Fotod: Ahto Meri Retseptid: Peep Rohumägi / Restoran Paat
Veise sisefilee
> veise sisefileed
> Proseccot või muud vahuveini (vahuveini mullid kiirendavad marineerimist ja vein ise annab lihale hõrgu meki)
> grillimaitseainet
> meelepärast tšillikastet
> sidrunimahla
> soola
> pipart
Lõika filee umbes 5 cm paksusteks tükkideks. Sega marinaadiained omavahel ja lase lihal marinaadis maitsestuda vähemalt 15 minutit. Küpseta grillil 8–12 minutit kummaltki poolt. Kui olemas suitsuahi, tõsta lihalõigud 3–5 minutiks sinna. Kel suitsuahju pole, võib lihatükid 6–10minutilise grillimise järel fooliumisse panna ja sinnasamasse lisada veidike suitsusoola või mõne tilga hikkoripuuõli (mõlemaid leiab Piprapoest), mis samuti annab lihale kerge mõnusa suitsumaitse. Sel juhul grilli veel paar minutit.

Sea kaelakarbonaad
Sea kaelakarbonaad
> kaelakarbonaadi
> keefirit (u 0,5 liitrit 1 kg liha kohta)
> Dijoni sinepit
> sidrunimahla
> soola
> pipart
Sega omavahel keefir ja sinep, lisa sidrunimahl, pipar ja sool. Lõika karbonaadist 1–1,5 cm paksused viilud ja suru rusikaga veidi lapikumaks. Lase lihal marinaadis veerand tunni jagu maitsestuda. Küpseta grillil 8–10 minutit kummaltki poolt.

Beebiforelli retsept
Beebiforell
> beebiforelle
> punt värsket peterselli
> punt värsket tilli
> soola
> pipart
Maitsesta puhastatud kala seestpoolt soola ja pipraga. Pista iga kala kõhtu punt peterselli ja tilli. Tee kala nahale kolm-neli sisselõiget, maitsesta kergelt ka kala pealmine pool ning mässi seejärel kala fooliumi. Küpseta madamalal temperatuuril 15–25 minutit.

Grillitud tuunikala
Grillitud tuunikala
> tuunikala steike
> soola
> pipart
Maitsesta tuunikalasteigid soola ja pipraga. Küpseta 3–8 minutit kummaltki poolt. Kala peab jääma seest roosakas.

Värske salat oliiviõli ja rukolaga
Värske salat
> 1 pott või 1 karp rukolat
> erinevaid salateid: nt lollo rossot ja jääsalatit
> 1 pott basiilikut
> 2–3 karpi kirsstomateid
> sidrunimahla
> extra virgin’i oliiviõli
> riivitud Parmesani
Rebi pestud salatilehed kätega parajateks paladeks, nopi basiilikutaimelt lehed, lisa rukola, lõika tomatid pooleks ja sega omavahel. Maitsesta soola ja pipraga. Sega sidrunimahlast ja oliiviõlist salatikaste (soovi korral lisa veidike sinepit) ja nirista salatile. Lõpuks puista salatile ohtralt Parmesani juustu.