
RESTORAN – OKO, nagu Öko, ainult ilma täppideta
Kesklinnast 32 minutit, Viimsist 31 minutit, linna piirilt 15 minutit … ja olete Punaste Laternate tänaval. Kes nüüd mõtleb, et oo …, lõpuks ometi on Tallinna külje all midagi sellist toimumas, mis linna piires seadusega keelatud, see eksib.
5. märtsil 2011 avasid kolm tegusat meest Martti Siiman, Marko Zukker ja Tõnis Siigur nostalgilises Kaberneeme sadamas hoopis restorani-külalistemaja OKO. Ja punaste laternatega pole seal pistmist muud kui postiaadress – Punase Laterna 1.
Restoraniäris juba tuntud mehed on oma plaanidest tegudeni jõudmises kiired. Kaberneeme sadamasse restorani tegemise ideest avamiseni kulus kõigest kuu! Sisekujundus, mille eest hoolitsesid Tarmo Piirmets ja Martti Siiman, meenutab Rootsi rannaäärset suvemaja ning on armas ja hubane. Plaanid on meestel veelgi suuremad ja koht pakub oma võimalustega suurt potentsiaali. Seega tuleb kohal ja selle arengul silm peal hoida.

Oko restoran
Kui siseruum mahutab 50 külastajat, siis suveterrassile lisandub veel 100 kohta, kus on suitsuahjud ja grillid ning kindlasti päevitavad bikiinides kaunitarid, sest kaunis liivarand on vaid paari sammu kaugusel.
Restoran on uhke oma kohaliku tooraine üle. Oma kalamehed ja lambakasvatajad ning sigagi metsast tuuakse kohalike jahimeeste poolt. Suvel oma ürdiaed ja sügisel oma hoidistega kelder. Nagu oleks jõudnud koju.
Kohe lauda istudes saab hing rahu, kui vaatad aknast imelist merevaadet. Kiired ja sõbralikud teenindajad asetavad lauale puuhalu koos sinna „istutatud” vitsakesega, mida kaunistavad söödavad kuivatatud õunaringid koos õunakeedisega.
Pärast seda fantaasiarikast tervitust saab meile selgeks, et põnevateks üllatusteks peab valmis olema, aga seda siiski mitte hindade puhul, sest need jäävad vahemikku 3–9.90 eurot. Tublide kokkade Tõnis Siiguri ja Joonas Koppeli käes on valminud visuaalse ja maitseelamuste parim kooslus, mida peab ise kogema.
TUNNUSTUSED
The 50 Best Restaurants 2012 – Eesti paremuselt 3. Restoran
Hõbelusikas 2011/2012 – Parim Pererestoran Eestis
The 50 Best Restaurants 2011 – Ehedalt Eestimaine
Tekst: Tairi Morozov Fotod: Jüri Seljamaa